Megközelíthetőség

  • 7622 Pécs, Nyírfa u. 24.6
  • Tel.: 72 / 315-331
  • Fax.: 72 / 510-659

 

Az RG-Net Kft. munkáinak minőségét az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer szavatolja.

Gyors kapcsolat

Hirlevél
RG Cégcsoport

RG Net Kft. - hálózati eszközök, gyengeáramú villamosság, megfigyelő kamerákRG Net Kft.

www.rgnet.hu

RG Networks Kft.RG Networks Kft.

www.vannet.hu

MV NetSystemsMV NetSystems

mvnetsystems.hu

RG StúdióRG Stúdió

www.rgstudio.hu

 

Hírek


Innovációval a fenntartható fejlődésért

<<< Vissza
 
2012.09.19

Az RG-Net kft. mikrohullámú, illetve műholdas adatátvitellel működtetett rendszereinek alternatív energiával történő működtetésének biztosítására pályázati finanszírozás segítségével egyedi rendszert fejleszt.

Projekt szakmai bemutatása


Cégünk számos helyen üzemeltet mikrohullámú, illetve műholdas adatátvitellel működtetett berendezéseket. Ezeken a helyeken általában problémát okoz az energiaellátás biztosítása is, hiszen ott van szükséges ilyen alternatív adatátviteli megoldásokra, ahol az infrastruktúra fejletlen.

A jelen projekt célja, hogy kiderítsük lehetséges-e, illetve megéri-e ezeket a berendezéseket alternatív adatátvitel mellett alternatív energiaellátással üzemeltetni.

A probléma igen sokrétű:

  • változó egy fogyasztási hely energiaigénye: 200W-tól 1500W-ig, így nagyon eltérő méretű rendszereket kell tervezni
  • nem elegendő egy fajta alternatív energiaellátást használni, mert akkor nem biztosítható a szükséges rendelkezésre állás (pl.: nem süt a nap, nem fúj a szél stb.)
  • a különböző energiaellátási lehetőségeket egy rendszerbe kell integrálni (pl.: nap+szél, nap+hidrogén, stb.)
  • az eltérő energiaigények és áthidalási idők miatt gondosan ki kell választani a fel nem használt energia tárolásának módját (pl.: akkumulátor, cseppfolyós hidrogén, szolgáltatónak visszatáplálás, stb.)
  • nem minden rendszer telepíthető mindenhová, így egyedileg kell kiválasztani, méretezni, tervezni a megoldásokat (pl.: víztoronyra nem rakható 20m2 napelemtábla)


Mindezeket a problémákat, illetve azok megoldásait számtalan kombinációban kell tesztelni különböző helyszíneken, hogy használható megoldásokat kapjunk.

A projekt és a termék újdonságtartalma


Európában egyre terjed az alternatív energiaforrások használata, egyre több napenergia farmot, erőművet hoznak létre. Ennek oka, hogy a megtérülés jól kalkulálható. Azonban ezeknél a projekteknél nagy teljesítményekről, és egy fajta technológia használatáról beszélünk. Jelen projektben viszonylag kis teljesítmények (néhány KW) szerepelnek, melyeket eltérő technológiákkal úgy állítunk elő, hogy azok az év minden szakában működőképesek legyenek, fenntartsák magukat, esetleg még plusz energiát is termeljenek.

Milyen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik?

Bárhol telepíthető rendszert kapunk, mely nem kötődik infrastruktúrához. Így olyan területek is lefedhetővé válnak melyeket eddig senki nem tudott szolgáltatással ellátni.

Mi az, ami kiemeli a konkurens termékektől?

Több alternatív energiaforrás használata, ötvözése, melyeket egy vezérlés fog össze és összesíti, visszatáplálja a megtermelt áramot.

Mivel lehet megkülönböztetni a piacon?

Általában nagy teljesítményszintű rendszereket hoznak létre, melyeknél nincs megoldva az energia tárolása. Jelen projektnél a kis fogyasztások miatt rentábilissá válik az elektromos áram tárolása, azonban több tárolási forma közül a legoptimálisabbat fogjuk kiválasztani.

 

 

 

 

 

Mint minden egyedi fejlesztés és innovatív tevékenység, így ez a projekt is idő és erőforrás igényes. Az RG-Net Kft. törekvéseit az Európai Unió 24.750.180 forinttal támogatja (GOP-1.3.1-11/C-2012-0362), az Európai Regionális fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A pályázat lebonyolításában a MAG Zrt. (1139. Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.) működik közre.